) 24 Nov.1975 wordt in de Bijlmer de Surinaamse vlag gehesen en de onafhankelijkheid gevierd. .(bron:Anefo)

Srefidensi: een fotografisch perspectief op de Surinaamse geschiedenissen van verzet en emancipatie.

Het onderzoek project

Srefidensi is een onderzoeks initiatief  van Sara Blokland  en FOTODOK.  Blokland reflecteert middels fotografie op een aantal bekende en minder bekende verhalen van de koloniale geschiedenis in aanloop naar de onafhankelijkheid van Suriname in 1975.  Blokland kijkt en analyseert samen met schrijvers , kunstenaars en onderzoekers  naar foto’s waarin verzet en emancipatie van het Surinaamse volk zichtbaar wordt.

Door de combinatie van zowel historisch als autonoom beeldend onderzoek, verkent Srefidensi nieuwe verbindingen tussen fotografie , de Surinaamse geschiedenis en identiteit. Het project richt zich op de politieke en sociale context, maar ook op de (ontstaans)geschiedenis van de foto zelf. Het doorlopend onderzoek resulteert in publicaties, publieksactiviteiten en -presentaties op locatie én online. Met bijdrage van Charl Landvreugd, Guinsy Gario, Alex van Stipriaan, Michiel van kempen, Ben Krewinkel, Cary Markerink, Ellen -Rose Kambel e.a.

Het project initiatief is  mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Gemeente Utrecht , Amsterdams Fonds voor de kunsten, Research Center For Material Culture en het Tholenaar van Raalte Fellowship. 

 

Sara Blokland

is beeldend kunstenaar, curator en onderzoeker. In beide aspecten van haar praktijk ligt een sterk accent op de fotografie als onderdeel van sociale geschiedenissen, met daarbinnen nadruk op thema’s als identiteit, migratie, koloniale erfenissen en onthechting. Hierbij vormen representatie, de rol van tekst en de archivering van beeld terugkerende middelen van analyse en observatie. Blokland studeerde in 1999 af aan de Gerrit Rietveld Academie en behaalde in 2001 haar MFA aan het Sandberg Instituut. In 2011 rondde zij haar Master Film and Photographic Studies in Leiden af met de thesis ‘Photography Framing Poverty’. Haar beeldend werk maakt deel uit van o.a.  de ABN-AMRO Collectie, de Rabobank Collectie, Museum of Fine Arts in Houston en het Gemeentemuseum Den Haag. Zij exposeerde onder meer in het  MMKA en het Stedelijk Museum en internationaal o.a. in Lmakgallery NY and Museum for modern Art Seoul. In 2012 was zij samen met Asmara Pelupessy initiatiefnemer en editor van de publicatie Unfixed  en tevens co-curator van de gelijknamige tentoonstelling.

Het Srefidensi fotoproject is een onderzoek  van Sara Blokland en op mede initiatief van  FOTODOK .  www.sarablokland.com

WIJ  verzamelen beschouwen en onderzoeken foto’s over Surinaamse geschiedenissen van verzet en emancipatie tot 1975.