deel u herinneringen

srefidensi en de vlag

Op 24 november 1975 wordt voor de sporthal in de Bijlmermeer, in de ijzige kou, maar onder luid gejuich van een paar duizend mensen, de Surinaamse vlag gehesen. De vlag in de Bijlmermeer wappert door het tijdverschil uren eerder dan in Paramaribo. Daar wordt op 25 november met dit nieuwe nationale symbool de officiële onafhankelijkheid van Suriname ingeluid.Geïnspireerd door deze gebeurtenissen onderzoeken fotografen en beeldend kunstenaars Sara Blokland en Jaya Pelupessy aan de hand van foto’s en verhalen de geschiedenis van de Surinaamse vlag en haar betekenis.

DEEL UW HERINNERINGEN Hierbij doen zij een oproep om herinneringen, meningen en visies , verhalen, foto’s ,objecten over en van de Surinaamse vlag en geschiedenis te delen. Zij hopen daardoor samen met u een zo groot en divers mogelijk foto- en verhalenarchief aan te leggen om de Surinaamse geschiedenissen in Nederland en in Suriname aan te vullen. Welke de basis vormt voor een tijdelijk kunstwerk in de Bijlmer en een online presentatie in het najaar van 2016.

Het project ‘Srefidensi en de vlag is een samenwerking met het CBK Zuidoost en onderdeel van het onderzoeks project Srefidensi: een fotografisch perspectief op de Surinaamse geschiedenissen van verzet en emancipatie’. Een Initiatief van Sara Blokland en FOTODOK. Hierbij worden foto’s over Surinaamse geschiedenissen van verzet en emancipatie onderzocht en verzamelt. Wilt u ook aan andere verhalen bijdrage kijk dan op onze site.