Srefidensi en de Vlag bijhet CBK ZuidOost

Op donderdag 24 november om 17. uur  wordt het kunstwerk Srefidensi en de Vlag van beeldend kunstenaars Sara Blokland en Jaya Pelupessy onthuld. Dit gebeurt op het plein voor CBK Zuidoost. Met dit werk kijken Blokland en Pelupessy naar de vergankelijkheid van koloniale symbolen van macht en de zoektocht van Surinamers naar nieuwe in de aanloop naar de onafhankelijkheid van Suriname in 1975. Op 25 november 2016 wordt gevierd dat Suriname 41 jaar onafhankelijk is.

Een van die nieuwe symbolen was de Surinaamse vlag die in 1975 niet alleen in Suriname, maar ook in de Bijlmer gehesen werd. Aan de hand van met name foto’s en de verhalen daarachter keken zij naar de geschiedenis van de Surinaamse Vlag en zijn betekenissen. Het vertelt het verhaal van de vlag als metafoor, symbool en als proteststem. Srefidensi, wat onafhankelijkheid betekent in het Sranan, is als nieuw symbool toegevoegd aan de Surinaamse taal. Het werk bestaat uit een acht meter lange houten drager waarop in het komende half jaar steeds nieuwe posterlagen met foto’s, tekeningen en teksten worden aangebracht. Het kunstwerk wordt mede mogelijk gemaakt door FOTODOK en CBK Zuidoost.

Opening 24 november

Opening Srefidensi en de Vlag: donderdag 24 november 2016 om 17 uur
Spreker: portefeuillehouder Urwin Vyent, stadsdeel Zuidoost, gemeente Amsterdam
Kleine artisttalk met Sara Blokland en Jaya Pelupessy over dit project
Locatie: CBK Zuidoost, Anton de Komplein 120, 1102 DR Amsterdam. Toegang gratis.
Foto: Het winnende ontwerpvoorstel  van Jack Pinas van de Surinaamse vlag .
Fotografie Afra Jonker 2016

Srefidensi en de Vlag is een performance-werk dat donderdag 24 november van start gaat met de eerste beeldlaag en het aanbrengen van een tweede. In de komende maanden zullen meerdere beeldlagen volgen waarbij in het voorjaar van 2017 het werk word afgerond. De lagen zullen dan als een plakkaat worden verwijderd en als autonoom kunstwerk worden tentoongesteld en daarbij een fysieke herinnering worden aan deze geschiedenis.

Wilhelmina en de Vlag

Die geschiedenis begon voor Blokland en Pelupessy met een blik op een historische gebeurtenis op 24 november 1975 waar voor de sporthal in de Bijlmermeer, in de ijzige kou, maar onder luid gejuich van velen, de Surinaamse Vlag werd gehesen. De Surinaamse vlag in de Bijlmer wappert door het tijdverschil uren eerder dan in Paramaribo. Daar wordt op 25 november met dit nieuwe nationale symbool de officiële onafhankelijkheid ingeluid. De vlag in Paramaribo werd gehesen op de plek waar 52 jaar lang het meer dan levensgrootte granieten beeld stond van een jonge koningin Wilhelmina. Het standbeeld was enkele dagen daarvoor verwijderd. Dit gebeurde ’s nachts om de vele Surinaamse Oranjegezinden niet tegen het hoofd te stoten. Daarna werd het versleept naar het kampement van de Nederlandse troepenmacht in Paramaribo om een jaar later een nieuwe plek te krijgen bij Fort Zeelandia. Dit beeld van Wilhelmina vormt de start van het project Srefidensi en de Vlag als metafoor voor het lichaam van koloniale macht wat plaats maakte voor het nieuwe symbool.

Foto: 1923 Standbeeld Koningin Wihelmina in het atelier van beeldhouwer Gerard van Lom in Den Haag coll.TM

Srefidensi en de Vlag is onderdeel van een het project ‘Srefidensifoto: een fotografisch perspectief op de Surinaamse geschiedenissen van verzet en emancipatie’. Dit is een initiatief opgezet door Sara Blokland, Femke Lutgerink en FOTODOK i.s.m het RCMC –Research Center for Material Culture en CBK Zuidoost. Mede mogelijk gemaakt met steun van het Mondriaan Fonds, het AFK en het Tholenaar van Raalte Fellowship en met speciale dank aan het Surinaamse Museum te Paramaribo.

Srefidensi en de vlag