De Vlag van Suriname

Onderzoek naar de ontstaansgeschiedenis en symboliek  van de Surinaamse vlag. Over  hoe de vlag onderwerp werd van politieke en etnische verhoudingen ,buitenstaanders regels en ontwerpen probeerde op te leggen en zijn productie  complexe koloniale verhoudingen aan de dag legde.

1967 vlaggenexpert Whitney Smith (USA) stuurt een ontwerp voor nieuwe vlag naar Suriname


1975 Jack Pinas en zijn winnende ontwerp


1975 Paramaribo, een groep muzikanten gekleed in het vlagontwerp van Jack Pinas. Dit ontwerp was officieel uitgeroepen tot het winnende ontwerp van de Surinaamse vlaggenwedstrijd. De wedstrijd was in 1975 uitgeschreven door de Surinaamse overheid. Omdat de vlag niet neutraal genoeg was werd deze onder leiding van de voorzitter Evert Gonesh van de vlaggencommissie in de weken die volgde aangepast tot het huidige ontwerp van de Surinaamse vlag. foto bron: Anefo

Jack Pinas winnende ontwerp van de Surinaamse vlag

De Surinaamse vlag

1975 een bloedhaast en experimentele druktechnieken


De eerste Surinaamse vlaggen werden gedrukt bij het familie bedrijf Faber Vlaggen in Amsterdam. De familie Faber herinnert zich de aanvraag en productie van de Surinaamse vlag, als een productie met een bloedhaast en met een onbekende opdrachtgever . De net in gebruik genomen experimentele vlakdruk-machine zorgde ervoor dat de vlag toch op tijd in Suriname kon worden gehesen. Op de foto hierboven is de dochter van het familie bedrijf Faber Vlaggen te zien achter de naaimachine voor de afwerking de Surinaamse vlag. (fotobron: Anefo)