Wim Bos Verschuur (1904-1985) was een Surinaamse kunstenaar en politicus. Zijn motto ‘Een bloem voor een bloem een degen voor een degen’  (te vergelijken met  milde vorm van ‘oog om oog tand om tand ‘) verbeeldt hij in een door hem geregisseerde fotoserie uit 1951. Naast deze symbolische fotografie, organiseerde hij in de jaren 50 een grote demonstratie voor meer politieke autonomie en liet een film maken genaamd ‘De keerzijde van de medaille’ welke de armoede en misstanden in Suriname aan de kaak stelde.


portret Wim Bos Verschuur (c) Surinaams Museum

demonstratie 1948 voor meer zelfbestuur


teksten van Verschuur uit de demonstratie van 1948 in paramaribo


speciale dank aan het Surinaams Museum voor het beschikbaar stellen van het Wim Bos Verschuur archief  fotografie (c) Surinaams Museum