Alex van Stipriaan is historicus en hoogleraar Caraibische Geschiedenis en Cultuur aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.Tien jaar combineerde hij dit bovendien met een parttime curatorschap bij het Tropenmuseum. Zijn onderzoeksgebied is wat wel de Black Atlantic wordt genoemd. Het meest publiceerde hij over Suriname. Dat betreft de geschiedenis van de slavernij, maar ook muziek, marroncultuur, religie, beeldende kunst,cultureel erfgoed etc. Ook de Nederlandse Caraïben behoren tot zijn onderzoeksveld. Hij rondde net een bijdrage af aan het oeuvreboek van kunstenaar Tirzo Martha en is recent begonnen als co-supervisor van een groot onderzoeks- en capaciteitsopbouw-project overerfgoed en nationale identificatie op Aruba, Bonaire en Curaçao, ‘Traveling Caribbean Heritage’ geheten. Zijn onderzoek in Nederland richt zich op sporen van het slavernijverleden en wat hij in dat verband omschrijft als “mentaal erfgoed”. Hij werkt veel samen met kunstenaar Marcel Pinas en is adviseur van diens Kiibi Wi Research Center in Moengo en het Saamaka Museum in Pikinslee, beide in Suriname. Daarnaast is hij lid van UNESCO’s International Scientific Committee on the Slave Route Project. Werkzaamheden en publicaties zijn te vinden op www.alexvanstipriaan.com.