Op 29 juni 2017 organiseerde Srefidensi-Foto samen met het Tropenmuseum het symposium (on)zichtbaar inheems protest. Dit initiatief van Srefidensi-foto in samenwerking met het Research Center for Material Culture en FOTODOK werd mede mogelijk gemaakt met steun van het Mondriaan Fonds, Amsterdams Fonds voor de kunsten, het Tholenaar van Raalte Fellowship en CBK Zuidoost

 

 

 

 

DE PROTESTMARS

Op 28 december 1976 begonnen zo’n 50 mannen en vrouwen in alle vroegte aan een protestmars van 150 kilometer vanuit de binnenlanden van Suriname naar de hoofdstad Paramaribo. Grondrechten zijn mensenrechten was de leus. De jonge Nederlandse fotografie student Cary Markerink liep mee en legde de mars van 4 dagen vast op camera. Hij maakte 280 foto’s van deze tot nu toe vrijwel onbekende mars van verzet tegen het niet erkennen van de rechten van de eerste bewoners van Suriname. In het symposium Srefidensi en het (on)zichtbaar inheems protest, stond deze unieke fotoserie en zij die meeliepen centraal. Samen met kunstenaars, schrijvers en (ervarings) deskundigen gingen  we in gesprek over de rechten van de inheemse bevolking van Suriname en de betekenis van het inheems verzet toen en nu.

 

PROGRAMMA

14:00 – 14:25 INTRODUCTIE

Sara Blokland

14:25 – 15:15 LEZING + Q&A

Dr. Ellen-Rose Kambel

15:15 – 15:30 PAUZE

15:30 – 15:40 PERFORMANCE

Victor Bottenbley

16:00 – 16:30 GESPREK

met o.a Cary Markerink, Olivia Williams, Wonny van Bercheyke

Moderator: Susanne Eskens

spreker: Dr.Ellen-Rose Kambel

Ellen-Rose Kambel is jurist en heeft na het afronden van haar proefschrift over de grondenrechten van inheemse volken in Suriname 10 jaar gewerkt als trainer en adviseur op het gebied van mensenrechten, inheemse rechten, gender en ontwikkelingsvraagstukken. Zij is sinds 2011 mede-oprichter en directeur van de Rutu Foundation, een non-profit organisatie die wereldwijd intercultureel meertalig onderwijs promoot ten behoeve van inheemse kinderen en kinderen die thuis een andere taal spreken dan de schooltaal.

meer foto’s van de protestmars vind je hier

fotografie (c) Cary Markerink

route protestmars afstand 150 kilometer